Masterwood Joinery

Queenstown Kitchen - Designed for Entertaining


Stacks Image 419
Stacks Image 421
Stacks Image 427
Stacks Image 425
Stacks Image 423

For the well-travelled owners and their architect, the key element of the design brief to Masterwood Joinery was a large kitchen that while reflecting the sleek, uncluttered lines and attention to detail of European inspired kitchens would also acknowledge the timelessness of the nearby fast-flowing river and more distant mountains.

However, function all but overrode aesthetics with very clear instructions that the kitchen must provide 'massive' storage and create effective work area demarcation to enable more than one person to efficiently go about their kitchen tasks.

For all its size and emphasis on entertaining, the kitchen also had to have an area where the owners could breakfast informally or enjoy a late afternoon drink or simply lean or sit to contemplate stunning alpine views.

The essentials of the brief were met by building a 9 metre six-coat semi-gloss lacquer finished 'tile look' floor to ceiling end wall hiding storage behind push-to-open doors. This wall is visually softened by the large cooktop alcove with custom-made range hood and the entry to the spacious scullery work area. The kitchen is defined and separated from the dining/lounge by a four metre long dark walnut finish island that also includes a stainless steel long-span breakfast bar raised to a comfortable 'lean on' height. Work surfaces throughout are highly durable Ceasarstone quartz.